عدم تمرکز حواس ، موضوعی است که بسیاری از دانش آموزان از آن رنج می برند و دلایل مختلف و متعددی دارد. همان طور که خود می دانید، تمرکز حواس در هر کاری از جمله مطالعه و درس خواندن، از ضروریات قطعی است.
تمرکز حواس، حالتی ذهنی و روانی است که در آن حالت، تمام قوای حسی، روانی و فکری انسان روی موضوع خاصی متمرکز می شود و تضمین کننده امر یادگیری و انجام صحیح کارها و رهایی از خطرات احتمالی است.
با دانستن برخی از علت های عدم تمرکز دانش آموز در کلاس ، می توان این مشکل را به راحتی حل کرد.
علل عدم تمرکز دانش آموز در کلاس
کمبود خواب
کودکان حتی نوجوانان، روزانه به ۹ ساعت خواب نیاز دارند. نتایج بررسی ها نشان می دهد، کودکانی که بیشتر می خوابند عملکرد بهتری در مدرسه دارند. کودکانی که کمبود خواب دارند، همیشه حالت خواب آلودگی دارند و اغلب بیش از حد فعال و بی قرارند، بنابراین باید شرایط خوب خوابیدن را برای فرزندان ایجاد کنیم.
نخوردن صبحانه
دانشآموزی که با معده خالی در کلاس حاضر شود، انرژی لازم را برای یادگیری و در نتیجه تمرکز و هوشیاری کافی را نخواهد داشت و کارایی او به شدت کاهش می یابد. بنابراین با صبحانه ای مفید و مواد غذایی سالم می توان این مورد را حل کرد.
ضعیف شدن بینایی
گاهی مشکل دید دردانش آموز،باعث ایجاد خستگی و بی حوصلگی او در کلاس می شود. اگر کودک با مشکل نوشتن از روی تخته مواجه است، یا هنگام خواندن خط را گم می کند، چشم هایش را می مالد، از سردرد شکایت می کند و یا خیلی نزدیک تلویزیون می نشیند، بهتر است او را برای معاینه نزد چشم پزشک ببرید.
اذیت و آزار دیگران
اگر دانش آموز از صحبت کردن در کلاس امتناع می کند و دیگر نمی تواند روی تکالیف داده شده تمرکز کند، احتمال دارد که توسط دانش آموزان دیگر مورد اذیت و آزار قرار می گیرد. این افراد در منزل بیش از حد حساس، عصبی و پنهانکار می شوند و از رفتن به مدرسه امتناع می کنند. این موضوع یک مشکل جدی روحی و روانی است که باید با کمک یک متخصص، برطرف شود.
اختلال بیش فعالی
اگرفرزند شما دچار اختلال بیش فعالی باشد که علایم این اختلال شامل آرام ننشستن در یک مکان، حواس پرتی مکرر، انرژی بیش از حد و… است. این کودکان را باید هرچه سریع تر نزد روان شناس یا مشاور ببرید.
راه های تقویت تمرکزدر دانش آموزان
ایجاد امنیت و آرامش
احساس امنیت و آرامش کودک در خانه و مدرسه ، به بالا رفتن تمرکز و عملکرد مثبت او دریادگیری منجر می شود.
ورزش کردن
تحقیقات نشان میدهد دانش آموزانی که ورزش میکنند نسبت به آنهایی که ورزش نمیکنند در کارهای مدرسه موفقتر هستند. ورزش یادگیری، حافظه و تمرکز را تقویت میکند .
استفاده هر چه بیشتر از طبیعت و فضای سبز
پژوهش تازهای که در آکادمی ملی علوم آمریکا انجام شد نشان میدهد حافظه و تمرکز آن دسته از کودکان دبستانی که در مدرسه یا خارج از آن از فضای سبز بهره بردهاند، بیش از کودکان محروم از فضای سبز تقویت میشود.
ریچارد لوو، خبرنگار و مؤسس شبکه طبیعت و کودکان که به تازگی کتابی با عنوان «آخرین کودک در جنگل: چهطور فرزندانمان را از عارضه کمبود طبیعت نجات دهیم» در مصاحبه با هافینگتونپُست میگوید: پژوهشهای علمی زیادی از ارتباط نزدیک میان تجربه انسانی در طبیعت با رشد فیزیکی و ذهنی حکایت دارند و به همین دلیل شمار زیادی از مدارس خانگی، مهدکودکها، مدارس خصوصی و بعضی از مدارس دولتی تلاش میکنند طبیعت و فضای آزاد را در فرآیند یادگیری بگنجانند.
علاوه بر این، پژوهشگران میزان فضای سبز درون و پیرامون مدارس این کودکان را نیز اندازهگیری کردند. آنها در پایان تحقیق به این نتیجه رسیدند که حافظه کاربردیِ دانشآموزانی که در مدارسی با فضای سبز بیشتر درس میخوانند، نسبت به دیگر دانشآموزانِ مورد مطالعه ۵ درصد بیشتر تقویت شده و بهبود یافته است.
“حافظه کاربردی نوعی از حافظه کوتاهمدت است که نقشی اساسی در مهارتهای استدلالی، یادگیری و پردازش مفاهیم دارد.”
این کودکان همچنین حواسپرتی کمتری نسبت به باقی کودکان نشان دادند.
اما چرا؟ این احتمال وجود دارد که فضاهای سبز، باعث افزایش فعالیت فیزیکی میشود و فعالیت فیزیکی بیشتر، رشد ذهنی کودکان را سرعت میبخشد.
فواید طبیعت و فضای باز به رشد حافظه و تمرکز محدود نمیشود، پژوهشها میگویند که در سایه فعالیتهای فیزیکی در محیط طبیعی خلاقیت، مهارتهای ذهنی و اجتماعی، ریسکپذیری، نیاز به کشف و ماجراجویی، مهارتهای راهبری، اعتماد به نفس، حس ماجراجویی و کنجکاوی کودکان نیز پرورش خواهد یافت.
میوه و عسل
میتوانید برای افزایش انرژی و قدرت تمرکز بچهها، مقداری میوه مانند سیب، گلابی، انگور، هلو یا مرکبات شیرین را تکهتکه کنید، آنها را در کمی عسل بغلتانید و سپس داخل ظرفی دربسته قرار دهید.
کنار ظرف هم یک چنگال کوچک بگذارید تا بچهها بتوانند بهسادگی این خوراکی سرشار از ویتامین و انرژی را نوش جان کنند.
خشکبار
بر اساس آخرین پژوهشها، آجیل و مغزها مانند : بادام، فندق، گردو، پسته نقش مهمی در تامین سلامتی بدن ایفا میکنند. این مواد غذایی منابع سرشاری از پروتئین، مواد معدنی و ویتامینهای آنتی اکسیدانی هستند. مطالعات نشان میدهد مغزها یکی از مهمترین منابع غنی سلنیوم هستند که این ریز مغذی برای تامین سلامت سیستم ایمنی بدن ضروری است.
این دانههای خوراکی سرشار ازفسفر هستند که این ماده معدنی به ساخت استخوان ها و دندان ها کمک میکند و نیز منبع سرشار ازمنیزیم است که این عنصر نیز در ایجاد تعادل در عملکرد ماهیچهها و اعصاب نقش مهمی دارد. همچنین وجود اسید لینولنیک در این دانههای خوراکی میتواند برای حفظ سلامت پوست و ایجاد تعادل هورمونی مفید باشد.
بنابراین به جای چیپس و پفک و خوراکی های کارخانه ای ، بهتراست از کودکی فرزندان خود را با خشکبار خام اشنا کنیم که باعث تقویت قوای جسمی و ذهنی و سلامت فرزندانمان می شود.
زهرا مظلوم
آخرین نوشته های زهرا مظلوم (نمایش همه )
- همکاری با ما - ۱۵/مهر/۱۳۹۸
- آغاز فروش ۹۸ - ۲۹/شهریور/۱۳۹۸
- کد تخفیف خرید برنامه - ۰۳/تیر/۱۳۹۸